A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Освітній обмін між  педагогами Бродівщини та Білокуракинщини

Дата: 24.11.2018 11:38
Кількість переглядів: 380

У рамках Програми «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», та  Угоди про співпрацю між відділами освіти Бродівської райдержадміністрації Львівської області та Білокуракинської селищної ради Луганської області упродовж 20-23 листопада 2018 року делегація освітян Білокуракинщини перебувала у Бродах.

Освітній обмін між  педагогами Сходу і Заходу відбувся у межах реалізації проекту «Педагогіка партнерства у контексті Нової української школи» (керівник проекту – Антоненко Н.В., завідувач РМК відділу освіти). Програма перебування гостей з Білокуракинщини була досить насиченою та водночас цікавою. Начальник відділу освіти Бродівської РДА Сторожук М.М. та завідувач РМК Антоненко Н.В. гостинно зустріли делегацію, яку очолила начальник відділу освіти Білокуракинської селищної ради Луганської області Зубкова Л.І.

У перший день освітяни з Білокуракинщини побували в опорному закладі «Бродівська ЗОШ І-ІІІ ст. №3», ставши учасниками  Дня відкритих дверей інноваційної педагогічної майстерні Нової української школи. Директор закладу Мартинюк Б.Б. і заступник директора з навчально-виховної роботи Рябуш О.В. ознайомили педагогів-партнерів із освітнім середовищем школи. Продуктивним було інтегроване заняття «Мандруємо Україною», яке провела з гостями  заступник директора з навчально-виховної роботи  Гнатюк О.Р. Занурившись в атмосферу Нової української школи, освітяни в групах виконували завдання  з математики, української мови, працювали з інтерактивною дошкою.  Далі усі поринули у світ історії: відвідали  захід «Посвята п’ятикласників у хранителі Бродівського замку» (ініціатор проведення – Голіновська Г.Б., заступник директора з виховної роботи опорного закладу),  побували у виставкових залах Бродівського історико-краєзнавчого музею, а також  зробили оглядовий екскурс визначними місцями міста Броди (директор музею Стрільчук В.М., науковий співробітник  музею Корчак А.М.) У цей же день кожен педагог отримав позитивні враження від діалогу практиків «Від педагогічної співпраці до педагогіки партнерства», який провела заступник директора з навчально-виховної роботи Бродівської  ЗОШ І ст. №1 Онищенко Н. М. Активну участь у діалозі взяли вчителі Бродівської ЗОШ І ст. №1 та адміністрація Бродівської гімназії ім.Івана Труша. Досвідом управлінської діяльності щодо формування партнерського соціуму поділився директор Бродівської гімназії ім.Івана Труша Шишка Р.В. За круглим столом освітяни говорили  про перспективи соціального партнерства в умовах реформування освіти України. Результативною була зустріч педагогів зі Сходу з головою Бродівської районної ради Шведом Є.В., його заступником Підгрушною В.С., помічником народного депутата Лісковецькою Т.С. Гостинно зустріли колег з Білокуракинщини і працівники районного методичного кабінету відділу освіти. За філіжанкою кави не лише обговорювали  освітні питання, а й  були учасниками майстер-класів з ораторського мистецтва та малювання кавою, які провели методисти РМК Островська М.Й. та Дутчак І.Й.

Наступний день розпочався заходами щодо відзначення Дня гідності та свободи в опорному закладі «Бродівська ЗОШ І-ІІІ ст. №4» (директор закладу Сидорчук Л.П.)  і продовжився екскурсійною мандрівкою  в Олеський замок  та місто Львів. У Львові  відбулася зустріч делегації з Білокуракинщини  з головою Львівської обласної ради Ганущиним О.О. та головою Львівської обласної держадміністрації Синюткою О.М. Після пішої екскурсії Львовом гості із задоволенням переглядали виставу «Сватання на Гончарівці» у Львівському Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької.

Третій день перебування  освітян на Бродівщині був також  продуктивним.  Педагоги, побувавши в Бродівському комунальному дошкільному закладі №1 «Ромашка» (директор Сурмай Л.П.) та оглянувши освітнє середовище  цього закладу, запозичили нові ідеї  щодо оформлення  групових кімнат. А у Бродівському комунальному дошкільному закладі №8 «Казка» (директор Максименко О.Л.) гості поринули у святкову атмосферу  відзначення 30-річчя відкриття закладу. Як практично реалізувати концептуальні засади Нової української школи бродівські і білокуракинські вчителі дискутували у Бродівській спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ст. №2 з вивчення англійської мови з 1 класу (директор Лесик І.С.)  Також колеги-освітяни мали змогу поспілкуватися у неформальній обстановці та створити підгрунтя для майбутньої співпраці.

Як підсумок, співробітництво у рамках проекту сприяло налагодженню професійних та особистих зв’язків з педагогами зі Сходу. Візит освітян Білокуракинщини у Бродівський район – це неоціненний досвід для педагогів обох областей, нові знайомства, цікаві ідеї та перспективи. Сподіваємось, що такі зустрічі педагогів стануть ще одним підтвердженням того, що ми громадяни однієї країни. А освіта Бродівщини завжди відкрита для плідної співпраці з колегами.



« повернутися

Вхід для адміністратора