A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Районний семінар вчителів математики з теми «Історія розвитку школи математики на Львівщині

Дата: 12.04.2018 15:09
Кількість переглядів: 297

11 квітня 2018 р. відбувся районний семінар вчителів математики з теми «Історія розвитку школи математики на Львівщині. Стефан Банах, як засновник даної школи».

Його організували і провели вчителі математики Пониковицької ЗОШ І-ІІІ ст. Іванчук Леся Богданівна, Габа Ольга Ярославівна та методист РМК Шелест Любов Степанівна.

Педагоги математики отримали змогу послухати лекцію Ярослава Григоровича Притули, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри математичного і функціонального аналізу Львівського національного університету ім. І.Франка, та поглибити свої знання про  становлення «Львівської математичної школи». За такою назвою в історію світової математики ввійшла група математиків-науковців, які проживали у Львові в 1920-1930 роках ХХ століття, працюючи у вищих навчальних закладах і гімназіях міста. Представники школи зробили значний внесок у розвиток математики є визнані у світі. Безперечними лідерами школи були С. Банах та Г. Штайнгауз. До Львівської математичної такожшколи належали професори Львівського університету: Є.Жилінський, С. Рузевич, професори Львівської Політехніки: К. Куратовський, А. Ломніцький, В. Стожек, доценти: Г. Ауербах, С. Качмаж, С.Мазур, В. Нікліборц, В.Орліч, Ю. П. Шаудер, випускники університету та політехніки: М. Айдельгайт, З. В. Бірнбаум, М. Кац, М. Зарицький, С. Улям, Ю.Шрайєр, Л. Штернбах. Дотичними до математичного середовища Львова були К. Бартель, - професор нарисної геометрії, автор книг з нарисної геометрії і малярської перспективи, Л. Хвістек  - професор логіки, філософ, художник, теоретик мистецтва, есеїст, автор книг з логіки і методології точних наук разом із своїми учнями В. Гетпером, Я. Герцбергом та О. Пепісом, Я. Чекановський (антрополог і етнолог, автор статистичних методів в антропології). Учасники виїзного семінару відвідали музей університету, в якому ознайомилися з визначними постатями, котрі внесли вагомий вклад у Львівську математичну школу, зокрема і в роботу Львівського національного університетету ім. І.Франка та поглибили знання про засновника школи Стефана Банаха. Відкриття Стефана Банаха стали золотим фондом математики XX ст. 

Педагоги району отримали можливість розширити свій кругозір, краще пізнати край, побувавши на цих екскурсіях.

В найстарішій в єдиній в Європі аптеці-музеї, постійнодіючій аптеці України, яка до сьогоднішнього дня торгує медикаментами, де поряд з продукцією демонструються рідкісні експонати, зібрані різними науковцями, фармацевтами та колекціонерами.

Вчителі побували в підземеллях стародавнього Львова, зокрема, побачили підземелля колишнього костелу Петра і Павла ордену єзуїтів, церкви Преображення Господнього та підземелля Домініканського монастиря.

Набуті знання матимуть практичне застосування при викладанні математики в освітніх навчальних закладах.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора