A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Бродівської міської ради

Майстер-клас з виготовлення різдвяних символів-оберегів : солом'яних дідухів та «павуків»

Дата: 30.11.2017 16:56
Кількість переглядів: 354

29 грудня 2017 року в Бродівській ЗОШ І-ІІІст.№4 відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяних символів-оберегів : солом'яних дідухів та «павуків». З усіма тонкощами створення цих атрибутів Різдва педагогів району ознайомив Ярослав Володимирович Осадца, народний майстер України, керівник гуртків Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

На цей майстер-клас зібралися вчителі різних навчальних предметів, психологи, вихователі дошкільних навчальних закладів та керівники гуртків позашкільних установ. Учасники готувалися завчасу,адже влітку їм довелося зібрати колосся різних злаків: жита, пшениці, вівса, ячменю. Найбільше робочого матеріалу підготував директор Наквашанської ЗОШ І-ІІІст. Нагірняк Григорій Євгенович. Надіємося, що дідухи виготовлені власноруч педагогами, прикрасять їхні домівки та навчальні заклади під час зимових свят.

Адже, дідух –це сакральний дух українського Різдва. Традиція дідуха сягає дохристиянських часів. Сама назва говорить про його символіку: дідух - дідів дух. Дід уособлює померлого пращура, який мав бути присутнім на свята та пошанованим. На Західній Україні поширений традиційний дідух – з трьома опорами. Він виготовлений за принципом календаря, тобто має чотири яруси, бо чотири пори року, кожен ярус – по три гілки, бо кожна пора року – це три місяці, а кожен місяць – це сплетені по чотири пучки з семи колосків, як дні у тижні.

Презентацію про традицію виготовлення дідухів підготувала методист РМК Дутчак Ірина Йосипівна, а Шушкевич Надія Дмитрівна наголосила , що збереження традицій українського народу є складовою формування патріотизму молодого покоління.



« повернутися

Вхід для адміністратора